January 21 en 22 - 2018 | DE | Een rondje industrie in het Ruhrgebied

Het was weer een vroegertje vandaag, de wekker ging al om 0425. Henny pikte mij zoals gewoonlijk weer op maar dit keer in zijn spanking nieuwe Renault Kaptur. Twee dagen Duitsland staan er op de agenda. En voor de verandering hebben we alleen maar industrie op het menu staan. We beginnen met The Cookie Factory.

The Cookie factory is een 'zwieback' en chocola fabriekant in Duitsland. Wij bezochten deze verlaten fabriek begin dit jaar. Het bedrijf is gestart in 1912 op de plek die wij bezochten, het is al meer dan 100 jaar een succesvol familie bedrijf. Tot 1929 werd alles nog met de hand gemaakt en vanaf die tijd werd steeds meer machinaal gedaan.

'Zwieback' is een harde soort brood, toast. Ook wel 'scheepsbeschuit' genoemd. Van oorsprong is het bedoeld voor kleine kinderen die tandjes krijgen en voor patienten met een opspelende maag. De naam komt van 'zwei' (twee) 'backen' (bakken) dit omdat het bood tweemaal gebakken werd.

1 van de 2 broers die het bedrijf runden overleed in 1984 en zijn geadopteerde zoon nam zijn deel over. Tot aan die tijd was alles nog 'hunky-dory' maar dat veranderde al snel toen het bedrijf een goedkoper en groter stuk grond kreeg aangeboden in een heel ander deel van Duitsland. Het werd nog aangevochten door allerlei besturen van de plaats waar de oorspronkelijk fabriek stond maar die verloren helaas en 500 mensen stonden van de ene op de andere dag op straat.

Kun je nagaan, een plaats die sterk gegroeid was in inwoners door deze fabriek kreeg ineens te maken met 500 werklozen. Veel info over inwonersaantallen is niet meer te vinden maar wel vanaf 1999 en toen woonden er 200,000 mensen waarvan plotseling 1/4 op straat stond.

Sinds 2003 is de fabriek aan zijn lot overgelaten. Voor ons is het er dan eindelijk van gekomen vorige maand om deze te bezoeken. Op een paar na zijn sinds 2003 alle machines verwijderd. Maar het immense pand zelf en die 2 hallen met machines waren al zeker de moeite waard.

Sinds 2013 is er toestemming verleend voor het renoveren van de fabriek, tot nog toe is er zeer weinig gebeurt. Op de planning staat dat het een deel gezondheidscentrum, kantoren en winkelgebied zal worden. Toen wij er waren was er aan 1 kant al wel begonnen met wat sloopwerkzaamheden van bijgebouwen.

Wij zijn er in ieder geval nog op tijd geweest.

  • No Comments
Powered by SmugMug Owner Log In