Kasteel Rochendaal.


De laatste locatie vandaag. Op een groot militair terrein staat nog een volledig kaalgestripte kasteel in een bos. Het kasteel werd gebouwd in 1881 in opdracht van Jean Henri Paul Ulens, die advocaat was en van 1876-1891 burgemeester van Sint-Truiden. Het wit bepleisterde gebouw is in neoclassicistische stijl en het bezit een torentje van vier verdiepingen. Toen de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog het Fliegerdorf bouwde op het kasteeldomein, maakte het kasteel daar onderdeel van uit. Ook na de Bevrijding behield het zijn militaire bestemming: Eerst zetelden de Amerikanen er, waarna het een opleidingsinstituut van de Belgische Luchtmacht werd. Dit instituut werd echter in 1996 gesloten. Daarna bleven de militairen er oefenen, terwijl een deel van het nabijgelegen Fliegerdorf tevens als asielzoekerscentrum werd gebruikt. Het kasteeltje raakte in verval. In 2012 werd bekendgemaakt dat op het voormalige kasteeldomein 300 woningen zouden worden gebouwd, gelegen in een park van 16 ha met onder meer visvijvers. Het kasteeltje zou worden gerestaureerd.

Henny is hier jaren geleden al eens geweest toen het nog echt verboden terrein was en een deel van het militaire terrein nog in gebruik was. Toen zij gesnapt werden en er vandoor gingen zijn ze nog achterna gezeten door militaire politie. Nu was er helemaal geen activiteit meer op het hele grondgebied dus weinig moeite om bij de villa te komen. We parkeerden bij een dichtbij gelegen woonwijk en liepen een bospaadje in klommen het landgoed op en stonden bij de villa voor de 'deur' (die zat er niet eens meer in).

Henny kon zich nog goed 1 kamertje herinneren met een mooi geschilderd plafond met een gipsen adelaar. Laat dat nou net de enige kamer in het hele pand zijn wat nog de moeite is om te fotograferen, al moet ik zeggen dat het trappenhuis en de ramen daar ook de moeite waren.

Verder zag je veel graffiti en puin. Delen hadden in de fik gestaan en alles van welk soort metaal dan ook was gejat. Ook de (waarschijnlijk eikenhouten) trapleuningen zijn verdwenen. Hier zijn we maar even geweest en daarna naar haar huis vertrokken

  • No Comments
Powered by SmugMug Owner Log In