The Gravestone Church.

De eerste locatie vandaag. Eigenlijk was de planning omgegooid maar die hebben we toch weer teruggedraaid, dat ging om 1 bijzondere locatie maar van meerdere kanten hoorden we dat die potdicht zit op het moment en aangezien deze compleet uit de richting lag kozen we er voor om de gok niet te wagen. Misschien op een later tijdstip.

The Gravestone Church, via mede-urbexers hadden we een sluip-door-kruip-door route gekregen. Parkeren, verderop een steegje tussen huizen door, een stadspark doorkruizen zo goed als naast een politie bureau (waar wel een stuk of 10 dienstwagens stonden geparkeerd) en toen liep het spoor dood. Precies op onze route hadden bouwvakkers een stuk grond afgezet en zeecontainers en een schaftkeet geplaatst met bouwhekken er omheen. En het lastige aan het hele verhaal was dat ze aan het werk waren. Na een paar rondjes en wat turen naar Google Maps op onze telefoons vonden we een andere route naar binnen. 

Na wat klimmen en struinen door bosjes waren we binnen. Wow wat een gave locatie, religieuze plekken hebben altijd al wel een extra dimensie vinden zowel Henny als ik. We merkten meteen dat we daar niet alleen waren, illegale bewoning door een hele kolonie stadsduiven. Honderden duiven vlogen daar rond, bergen met duiven poep op de grond, eigenlijk overal bergen met poep.

Bij enteren van de kerk kreeg je toch wel een beetje de chills. Waarom? omdat in het midden van de kerk een enorm gat was gegraven waar overduidelijk menselijke resten uit zijn gehaald en alle schatten waarmee ze zijn begraven.

Er gaan verhalen de ronde dat toen de kerk jaren geleden leeg kwam te staan de beelden en relikwieën die achterbleven (waarom gaan die dingen niet achter slot en grendel?!) geroofd werden en later zelfs de graven zijn leeggeplukt waarna archeologen de overblijfselen hebben onderzocht en veiliggesteld.Henny ging op onderzoek uit om te kijken of we bij het orgel konden komen en met succes, naast de oorspronkelijke ingang beklommen we de trap naar het orgel waar alles er nog stond alleen waren de orgelpijpen en de orgelbank gejat dus ik heb maar geen deuntje gespeeld.

De kerk dankt haar naam aan de graven in het midden van de kerk die zijn opengebroken. Dit geeft een extreem macabere uitstraling, zeker doordat er dus rondom beenderen en schedels te vinden zijn. Deze eeuwenoude kerk stamt uit het jaar 1211 en staat al jaren verlaten in de straten van een klein dorpje in de buurt van Charleroi. Deze kerk heeft een rijke en vooral heel lange geschiedenis. De eerste vermeldingen van de kerk gaan terug naar 1171. Volgens officiële berichten opende de kerk haar deuren op 1211. De kerk droeg in eerste instantie de naam Chapel Boegnies.

In 1604 kwamen de Nederlanders die rondzwierven in de provincie Henegouwen naar het kleine dorpje om te plunderen en vernielingen aan te brengen. Chapel Boegnies bleef hierbij niet bespaard. De Antonius beelden werden vernield en graven werden opengebroken. De kerk werd gebruikt als stal voor de paarden. 4 jaar later in 1608 namen Spaanse soldaten de dorpen over, net als de kerk. De kerk onderging een renovatie die voltooid werd in 1785. De klassieke stijl die de kerk nu heeft is een nalatenschap van die renovatie.

Van 1794 tot 1814 maakte Henegouwen deel uit van de Franse republiek net als dit kleine dorpje. In de jaren daarna is het vrij rustig in en rond de kerk. Na ruim 30 jaar niet meer in bedrijf te zijn geweest heeft de gemeente de beslissing dit jaar (2017) genomen om geen nieuwe renovatie te geven aan deze vervallen kerk bij Charleroi, maar om het plat te gooien en een nieuwe bestemming voor te vinden.

Wanneer de sloop echt gaat beginnen is in België altijd de vraag, maar er komt geen geld voor renovatie. Je kunt dit denk ik wel de best beveiligde urbex-locatie. Het staat pal naast een politiebureau. Er is dus veel controle en erg moeilijk om ongezien naar binnen te komen. Naast dat het in de tuin van het politiebureau ligt is het gebouw ook omringt door een redelijk hoge muur.

  • Wout Stofferis

    on September 4, 2021

    De afbraak is us degelijk begonnen 2021. Spijtig want deze locatie leek wel top

Powered by SmugMug Owner Log In