Mei 24 - 2018


UKR | For Those Who Saved The World

26 april 1986 om 01:23 :

De korte versie : Reactor nr.04 bereikt zoals gewoonlijk full power. Dit keer blijft het daar niet bij want door een menselijke fout bereikt de reactor al snel 120 maal zoveel power als hij aankan. Alle radioactieve druk die wordt opgebouwd gaat zelfs door alle veiligheidsvoorzieningen heen in de reactor en al snel volgd een explosie met als gevolg 'The Chernobyl Disaster'.

36 uur na de ramp :

Na 36 uur kwam de overheid pas met een plan, volledige evacuatie van een zone (Exclusion Zone 01) van 10 km om de kerncentrale heen, dit betekende dat iedereen Pripyat moest verlaten. Dat zou gaan om 49.000 mensen die zo snel mogelijk in bussen moesten worden vervoerd het gebied uit.

Wat niet duidelijk gecommuniceerd werd was dat de bussen absoluut niet de hoofdweg mochten gebruiken want de wind stond die kant op en het regende waardoor overal radioactief rommel lag wat met de rook, regen en wind mee was gekomen. Voor Pripyat zelf stond de wind toen nog gunstig, nog wel. Als deze zou draaien dan moest iedereen zich naar kelders en schuilplaatsen begeven.

Toch reden de bussen over de hoofdweg de zone uit. Een paar dagen na de ramp werd die zone vergroot naar 30 km (exclusion zone) waardoor ook het verder gelegen Chernobyl geëvacueerd moest worden en nog eens 68.000 mensen hun huis en bezittingen hals over kop moesten verlaten. In die beginperiode zijn er zo’n 135.000 mensen thuis weggehaald.

In de periode van 1986 tot het jaar 2000 zijn 350.000 mensen permanent vertrokken, de helft door acute evacuatie en de rest omdat ze het vertrouwen in de overheid verloren hadden en niet geloofden dat ze geen risico zouden lopen op de plek waar ze woonden.

Een team vrijwilligers (experts) uit verschillende omliggende landen die achteraf ‘The Suicide Squad’ werd genoemd, was vrij snel op de plek des onheils en kon ternauwernood een tweede allesvernietigende ramp voorkomen. Onder en om de centrale bevindt zich een groot bassin met koelingswater voor de reactoren en unit 04 was langzaam maar zeker aan het smelten en lekte gesmolten radioactief staal en ander puin van de reactor.

Als dit het water zou bereiken zou er een giftige stoom ontploffing ontstaan die ook de andere reactoren zou hebben vernietigd. Daarbij zou iedereen in heel Europa vergiftigd zijn door de stoomwolk met radioactieve deeltjes en zou Europa voor geen enkel levend wezen meer bewoonbaar zijn geweest voor de komende 500.000 jaar.

Wat er moest gebeuren : het waterbassin onder de reactor moest leeg, maar door het blussen was de kelder er onder vol met water gelopen. En juist in die kelder moesten ze zijn om dat water weg te laten lopen. Twee man van het team en een militair wierpen zich op als vrijwilligers om het water in te gaan en een mogelijkheid te zoeken om het water weg te laten lopen. Het water was al zo sterk vervuild door de lekkende reactor dat ze vrijwel direct opgegeven waren en niet lang meer zouden overleven.

Door de overheid was toegezegd dat de nabestaanden ruim gecompenseerd zouden worden bij hun overlijden. Hun lamp ging al vrij snel stuk onder water en toch hebben ze het voor elkaar gekregen om het water op tijd weg te laten lopen. Ze hebben achteraf nog geen paar weken meer geleefd. Voor het hele team dat dit klaarspeelde is er een eigen monument gekomen waarop staat ‘For Those Who Saved The World’.

  • No Comments
Powered by SmugMug Owner Log In