The Trumpeting Angel - Leaving Chernobyl

Onze laatste dag in de Oekraïne. Het gebruikelijke ontbijt als start van de dag. Meteen na het ontbijt was de planning om eindelijk dat mooie oude huis waar we al een paar keer langs waren gereden op te zoeken. Waar we ons voor de één na laatste keer deze trip nog even lek lieten prikken.

En het echt allerlaatste wat we bezochten was een monument, dit monument is onthuld in 2011 op de dag dat het 25 jaar terug was dat de Chernobyl Disaster zich voltrok en vertegenwoordigd alle getroffen steden (2) en dorpen (184) in het rampgebied.

Het monument beeldt een engel uit die een trompet bespeeld : The Trumpeting Angel. Ook is er naast het monument een pad gemaakt met aan beide kanten de naambordjes van alle dorpen en steden die ontruimd zijn ten tijde van de ramp. Voor deze engel is gekozen om het volgende bijbelvers :

Openbaringen 8 vers 10 en 11 :

‘And the third angel sounded, and there fell a great star from heaven, burning as it were a lamp, and it fell upon the third part of the rivers, and upon the fountains of waters; And the name of the star is called Wormwood: and the third part of the waters became wormwood; and many men died of the waters, because they were made bitter.’

‘En de derde engel heeft gebazuind, en er is een grote ster, brandende als een fakkel, gevallen uit den hemel, en is gevallen op het derde deel der rivieren, en op de fonteinen der wateren; En de naam der ster wordt genoemd Alsem; en het derde deel der wateren werd tot alsem; en vele mensen zijn gestorven van de wateren, want zij waren bitter geworden.’

Het aparte aan dit verhaal is is dat de naam van de ster ‘Wormwood’ de Engelse vertaling is van het Oekraïense woord ‘Chernobyl’.

Alsof het allemaal 2000 jaar geleden al voorspeld was in de bijbel of was het Nostradamus?

Toen snel het busje in richting onze laatste ‘radioactive check’ bij het verlaten van de Exclusion Zone waar ik meteen een leuk aandenken aan de trip hebben gekocht, een gasmasker en een cap.

We werden netjes op tijd gedropt op het vliegveld en dat was maar goed ook want natuurlijk zorgde ik weer voor oponthoud. Overgewicht van mijn bagage en ik moest helemaal binnenstebuiten gekeerd worden bij de douane, niks nieuws maar toch kost het tijd.


  • No Comments
Powered by SmugMug Owner Log In